Bordrolama Hizmeti

Genel bir çerçeve ile bordro ve bordrolama:
Türk Dil Kurumunca, “Bir hesabın ayrıntılarını gösteren çizelge” şeklinde tanımlanan bordro, yaygın kullanılan anlamı ile çalışanların net maaşlarının hesaplanabilmesi için hazırlanan cetvel şeklinde ifade edilmektedir. Bu cetvelin hazırlanma işlemine de “bordrolama” denilmektedir.

Bordrolama hizmeti ikiye ayrılır:
Ücret bordroları: Süreli veya süresiz bir hizmet sözleşmesine bağlı olarak ücret karşılığı çalışan gerçek kişilere ödenen ücretlerin detaylarının gösterildiği cetvele ücret bordrosu denilmektedir.
Maaş bordroları: 657 sayılı kanun kapsamına giren veya emekli sandığına bağlı memurlara ödenen maaşların gösterildiği cetvele maaş bordrosu denilmektedir.
Bordro hesaplaması yapan programlar mevcut olmasına rağmen, bordro hesaplamalarının mutlaka sosyal güvenlik mevzuatına hakim uzman mali müşavirler tarafından hazırlanması gerekmektedir. Örneğin, işveren işsizlik sigorta payı hesaplaması bu alanda uzman mali müşavirlerce hesaplanmadığında genellikle yanlış olarak hesaplanmaktadır.

İşveren işsizlik Sigorta Payı= Brüt ücret x (%2)

Şeklinde formüle edilir ve programlarca bu şekilde kodlanmaktadır. Ancak %2 işletmenin tehlike sınıfına göre değişmektedir.
Tehlike sınıfı 2 olan işletmelerde %2 olarak alınmaktadır. Diğer işletmelerde bu oran değişiklik gösterir. Sigorta dosyası açılırken Sosyal Güvenlik Kurumu işletmelerin tehlike sınıfını belirlemektedir. Tehlike sınıfına göre işletmelerin tehlike oranları değişmektedir ancak programlarda genellikle %2 üzerinden hesaplanmaktadır. Bu yanlışlık çalışanın eline geçen net ücretin yanlış hesaplanmasına ve ödenmesi gereken SGK bordrolama-hizmetleripriminin de yanlış hesaplanmasına neden olmaktadır.

Ücret Bordrosunda bulunması gerekenler:

Hangi döneme ait olduğu: Düzenlenen bordronun hangi deneme ait olduğu bordronun üst orta kısmında kalın ve büyük puntolarla yazılmalıdır.
Şirket Bilgileri (Sigortalı çalışılan şirkete ait)
Unvan: Şirketin ünvanı tam olarak kısaltma yapmadan yazılmalıdır.
İşyeri Sicil No: Sigortalı çalıştırmaya başlamadan önce iş yerlerinin sigorta dosyası açtırması gerekmektedir. Her iş yeri ve şube için ayrı dosyalar açılmalıdır. Dosya açtırılan işyerine ait işyeri dosya sicil numarasının bordroda yer alması gerekmektedir. c.Şirketin vergi dairesi ve vergi numarası: İşyerinin vergi dairesi ve vergi numarasının bordroda yer alması gerekmektedir.

Sigortalı Bilgileri:
Sigortalı Adı ve Soyadı: Çalışan sigortalının ad ve soyadı bordroda yer almalıdır.
T.C. kimlik No’su: Çalışan sigortalının T.C. kimlik numarası bordroda yer almalıdır.
Sigorta Sicil No’su: Her sigortalının bir sigorta sicil numarası vardır. T.C. kimlik numarası uygulamasına geçilmeden önce karışıklığa mahal vermemek için her sigortalıya sigortalı çalışmaya başladığı andan itibaren sigorta sicil numarası tahsis edilmiştir. Ancak günümüzde T.C. kimlik numarası ile de işlem yaptırılabildiğinden sigorta sicil numarasının bordroda yer alması zorunluluk değildir.
İşe Giriş Tarihi: Sigortalı çalışmaya başlanıldığı tarihin bordroda yer alması gerekmektedir.
İşten Çıkış Tarihi: Sigortalı işten ayrılmışsa işten ayrıldı tarihin burada yer alması gerekmektedir. Eğer sigortalı çalışmaya devam ediyorsa bu kısma “devam ediyor” yazılmalıdır.
Gün Sayısı: Sigortalının çalıştığı gün sayısının yazılması gerekmektedir.
Brüt Kazanç Tutarı: Sigortalıya ödenen brüt maaş tutarı hesaplanarak buraya yazılmalıdır.
Diğer Kazanç: Sigortalıya ödenen mesai ücreti, prim ve teşviklerin bu kısma yazılması gerekmektedir.
Toplam Kazanç: Toplam Kazanç Brüt kazanç ile varsa diğer kazancın toplanmasından oluşur, kesintiler öncesi çalışana ödenen ücreti gösterir. SGK matrahının hesaplanmasında toplam kazanç esas alınmaktadır.
SGK Matrahı: Toplam Kazanç / 3 olarak formül edilmektedir.
SGK Primi: Toplam Kazanç * %14 olarak formüle edilmektedir.
İşsizlik Primi: Toplam Kazanç * % 1 olarak formüle edilmektedir.
Gelir Vergisi Matrahı (Aylık): Toplam Kazanç – SGK Primi – İşsizlik Primi olarak formüle edilmektedir.
Gelir Vergisi: Gelir Vergisi Matrahının % 15 i olarak hesaplanmaktadır.
Asgari Geçim İndirimi: Evli ve çocuklu olma durumuna göre asgari geçim indirimi değişmektedir. Sigortalıya uygun asgari geçim indirimi bu kısma yazılmalıdır.
Damga Vergisi: Toplam Kazanç * 0,00759 olarak formüle edilmektedir.
Net İstihkak veya Net Ücret: Tüm kesintiler sonrası çalışanın banka hesabına yatırılan tutarı göstermektedir.
İmza: Bordroda imza kısmının yer alması ve çalışana imzalatılması gerekmektedir.